Vad är melasma?

Melasma är ett tillstånd där huden får pigmentförändringar. Detta är väldigt vanligt när du är gravid eller om du äter p-piller. Melasma är helt ofarligt men kan vara jobbigt av estetiska skäl.


Melasma är mörk pigmentering i ansiktet

Melasma

Skydda dig mot solen för att förebygga melasma.

Melasma ger mörkare fläckar i ansiktet som orsakas av en ökad pigmentering.

Det är vanligt att melasma visar sig vid ögonbryn, tinningar, kindben, händer och haka – ja, alla ställen på kroppen som hela tiden exponeras av solen.

Detta för att solen kan förvärra melasma men också för att solen gör melasman tydligare.

Orsaker till melasma

Den största orsaken till melasma är hormonförändringar. Så som vid graviditet och intag av p-piller. Det är även viktigt att du skyddar dig mot solen för att inte förvärra tillståndet.

Förebygg tidigt

Melasma i ansiktet

Melasma i ansiktet.

Ett solbrunt ideal kan ge förödande konsekvenser

För att förebygga att få melasma är det viktigt att du skyddar dig från solens farliga strålar. Idealet om att vara solbränd och brun har gått till en överdrift i västvärlden och på hudmottagningarna syns allt mer konsekvenser av det hälsofarliga solandet.

Ha solskyddsfaktor varje dag

Huden i ansiktet är mycket känslig och ska skyddas med solskyddsfaktor varje dag. Är det svårt att komma ihåg att smörja in ansiktet med solskyddsfaktor kan det vara en bra idé att köpa en dagkräm som minst innehåller solskyddsfaktor 20. Se till att krämen skyddar mot både UV-A och UV-B.

Mineralsmink med solskyddsfaktor

Idag använder många kvinnor mineralsmink, i dessa produkter brukar det finnas solskyddsfaktor.

Se då bara till att använda det i hela ansiktet och inte bara på dina problemområden. Om du inte vill ha smink i hela ansiktet är det klokare att välja en kräm.

Sola inte mitt på dagen

Om du tycker att det är skönt att vara i den värmande solen ändå, kan du tänka på att inte vara i direkt solljus mitt på dagen. Då är solens strålar som starkast och kan därför skada din hud mer.

Det är bara ytliga fläckar som går att behandla

Det finns olika typer av behandling av melasma, men de två vanligaste behandlingarna är IPL-behandling och kemisk peeling.

Melasma kan sitta olika djupt i huden vilket gör att visa pigmentförändringar inte går att behandla. Denna typ av melasma kallas för dermal melasma.

Läs mer om behandling av melasma här.