Förebygg melasma

För att undvika melasma ska du undvika preventivmedel som innehåller hormoner. Det är även viktigt att skydda dig mot solen så minskar du risken för att förvärra melasma eller för att undvika att melasman blir tydligare.


Välj ett preventivmedel utan hormoner

P-piller och andra preventivmedel som utsöndrar hormoner kan fungera väldigt bra för många kvinnor. Däremot är hormonella förändringar en stor riskfaktor för att få melasma.

Om du har möjlighet kan du därför välja ett preventivmedel som inte innehåller hormoner.

Sola inte mitt på dagen

Mitt på dagen är solen som starkast, alltså mellan 11.00-15.00. Eftersom solens strålar skadar dig mer under dessa timmar så ska du undvika att ligga i solen då.

Solen gör att melasma blir tydligare och kan förvärra melasman.

Använd solskydd i ansiktet varje dag

förebygg melasma

Välj en kräm som skyddar mot både UV-A och UV-B.

Det är viktigt att skydda ansiktet mot solen. Detta eftersom ansiktet hela tiden blir exponerat. Använd därför en hög solskyddsfaktor, varje dag.

Hur hög solskyddsfaktor behövs i Sverige?

Solskyddsfaktor 20 räcker oftast i Sverige om det är en vanlig dag.

Utsätter du dig för starkare sol så som om du är i solen mitt på dagen, är i skidbacken med strålande sol, ute med båten eller ligger och solar och badar så behöver du en högre solskyddsfaktor.

Var inte rädd för solskyddsfaktor – det skyddar för så mycket

Var inte rädd för att använda en hög solskyddsfaktor. Du kommer trots det att få lite färg.

Dessutom minskar du inte bara risken mot melasma, utan även mot andra hudproblem som orsakas av solen så som rynkor, cancer och solkeratos.

Dagkräm med hög solskyddsfaktor

För att inte glömma att smörja in dig med solskyddsfaktor kan du använda en dagkräm som innehåller solskydd.

De flesta bra dagkrämer nu för tiden innehåller hög solskyddsfaktor eftersom bra hudvårdsföretag är mycket väl medvetna om hur solen påverkar huden. Krämen ska skydda mot både UV-A och UV-B. 

Använd mineralsmink med solskyddsfaktor

Mineralsmink fungerar vårdande mot huden och täpper inte heller till porerna. Dessutom innehåller många mineralprodukter solskyddsfaktor för att förebygga hudproblem.

Detta är ett enkelt sätt att få in solskydd i din vardag.