Kräm mot melasma?

Det finns ingen mirakelkräm mot melasma. Däremot ska du skydda dig mot solen för att inte förvärra fläckarna. Ta även kontakt med en hudläkare för att se om det finns någon blekande kräm som kan förbättra fläckarna något.


kräm

Förebyggande krämer

Solskyddsfaktor

Du som har melasma måste alltid smörja in dig med en hög solskyddsfaktor i ansiktet. Varje dag.

Solen kommer bara att göra att din melasma blir värre. Kontrollera även att krämen skyddar mot både UVB och UVA.

Behandlande medel och krämer

Vilken behandling som är bäst för dig beror på utbredning och hudtyp. Detta kan en dermatolog avgöra och hjälpa dig med då hen är specialist inom området.

Blekande kräm

Du bör ta kontakt med en hudläkare för att få blekande kräm utskrivet. De flesta krämer som säljs receptfritt är tyvärr inte lika effektiva.

Det finns bland annat en kräm som behandlar svår akne som även kan bleka pigmentfläckar (melasma) men det finns också andra produkter som fungerar blekande. 

Kemisk peeling

Kemisk peeling är en aktiv syra som läggs på huden och som fräter bort det översta hudlagret. På så sätt bildas ny och frisk hud.

Mandelolja är särskilt effektivt som kemisk peeling vid pigmentförändringar. Kemisk peeling verkar dock ha svårförutsedda effekter.

Laserbehandling

En annan typ av behandling som används för att ta bort melasma och pigmentförändringar är IPL. Det är en vidareutveckling av laserbehandling och står för intensivt pulserande ljus.

Det tar cirka två veckor efter en IPL-behandling som du kan börja se resultat. Även laser verkar dock ha svårförutsedda effekter.

Behandlingen tar tid

Tänk dock på att behandling av melasma tar tid, flera månader, samtidigt som det inte är säkert att det försvinner.

Under behandlingen blir din hud torr, röd och flagnade.

Kontakt med en hudläkare

För att komma i kontakt med en hudläkare måste du först kontakta din husläkare på din vårdcentral. Om husläkaren anser att du behöver träffa en specialist så får du en remiss till en hudläkare.

I vissa landsting kan du kontakta en hudläkare direkt med en så kallad egenremiss.