Behandling mot melasma

Behandling mot melasma kan se olika ut beroende på vad det är som gjort att du fått pigmentfläckarna. Det är därför viktigt att du konsulterar en hudspecialist innan någon behandling påbörjas.


Alla typer av melasma går inte att behandla

Behandling melasma

Det finns några olika typer av behandling mot melasma. Däremot är det viktigt att veta att alla pigmentfläckar inte går att behandla.

Epidermal – får oftast bra resultat

Den mildare varianten av melasma som kallas för epidermal går oftast att behandla enkelt och resultaten blir oftast mycket bra.

Dermal melasma är svårare

Men det finns en annan variant av melasma där behandling inte fungerar, denna typ sitter djupare i huden och kallas för dermal melasma.

Behandlingsmetoder

Den behandlingsmetod som är bäst för dig beror på utbredning och hudtyp. Detta kan du få hjälp med hos en dermatolog som är specialist inom området.

Blekande kräm

Det finns speciell hudkräm mot melasma. Om detta inte fungerar går man över till exempelvis kemisk peeling eller laser.

Kemisk peeling

Kemisk peeling är en behandling som visat sig vara effektiv mot melasma och pigmentförändringar.

Behandlingen går till på så vis att det läggs en aktiv syra på huden som gör att hudens översta skikt löses upp. Eftersom att det översta skiktet försvinner måste huden återbildas.

Behandling med kemisk peeling gör därför att ny frisk hud kommer fram och pigmentfläckarna försvinner. Det kan behövas fler än en behandling för att det ska ge resultat och det finns olika varianter och styrkor på syrorna som används.

Kemisk peeling har dock svårförutseeda effekter. Läs mer om kemisk peeling här.

Laserbehandling

En annan typ av behandling som används för att ta bort melasma och pigmentförändringar är IPL. Det är en vidareutveckling av laserbehandling och står för intensivt pulserande ljus.

Med infrarött ljus som överförs genom en glasprisma skickas en ljuspuls till huden. Denna typ av behandling är mycket effektiv mot den epidermala typen av melasma och pigmentförändringar. För att fläckarna ska försvinna räcker det oftast med en eller två behandlingar.

Efter behandlingen kan pigmentfläckarna bli mörkare. Detta är för att pigmentet som tagits bort stiger mot huden yta och försvinner. Cirka två veckor efter en IPL-behandling kan du börja se resultat. Pigmentfläckarna har då försvunnit helt eller bleknat väldigt mycket. Även laser verkar dock ha svårförutsedda effekter.

Läs mer om laserbehandlingar här.